lauantai 19. joulukuuta 2020

Kestävän kehityksen edistäminen

Kestävä kehitys

Miten määrittelen kestävän kehityksen?

Kestävällä kehityksellä yritetään parantaa maailmaa. Pyritään tekemään kestävimpiä valintoja, tuetaan paikallista tuotantoa ja lähellä tuotettuja tuotteita. Kestävän kehityksen pitäisi siis tyydyttää nykyisen yhteiskunnan tarpeet tekemättä myönnytyksiä tulevien sukupolvienkustannuksella. Tätä varten on luoto Agenda2030 jolla on 17 laajaa tavoitetta.

Miksi on tärkeää ymmärtää kestävän kehityksen eri tulokulmia?

  1. Voit parantaa omia tapoja, kun ymmärrät kestävän kehityksen eri tulokulmia
  2. Mietit asioita monilta eri kanteilta
  3. Voit auttaa muita ihmisiä 
  4. Teet oman osuutesi ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä
  5. Tajuat kuinka paljon puhdasta juomavettä kuluu esim. vessan vetämiseen
  6. Luot parempaa tulevaisuutta uusille sukupolville
  7. Voit kiinnittää huomiota omaan ruokavalioon. Syötkö paljon lihaa jne
  8. Omat arvomaailmasi saattavat muuttua
  9. Teet uudenlaisia valintoja esim. ruokakaupassa
  10. Suosit lähellä tuotettuja tuotteita

Elinkaariajattelu

Elinkaariajattelu antaa kuvan, mitä kaikkea yhden tavaran tai palvelun tuottaminen pitää sisällään. Lisäksi ympäristövaikutukset, jotka aiheutuvat tuotteen eri vaiheissa ja sen jälkeen. Osa kemikaaleista päätyy ympäristöön jätteenä ja päästöinä.

Kiertotalous

Kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden, materiaalien ja niihin sitoutuneen arvon kiertoa taloudessa. Tuotanto kiertotaloudessa synnyttää mahdollisimmanvähän jätettä. Lisäksi kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus mahtuvat maapallon kantokyvyn rajoihin.

Hiilijalanjälki

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan ilmastokuormaa, joka syntyy toiminnan, tuotteen tai palvelun takia. Se lisää kasvihuonekaasuja ja aiheuttaa ilmastonmuutosta. Omaa hiilijalanjälkeä voit pienentää käyttämällä julkisia ja suosimalla kotimaista.

7 Minulle tärkeintä kohtaa

Asiat eivät ole tärkeysjärjestyksessä

Terveyttä ja hyvinvointia
  • Kotona omaa hyvinvointia voi parantaa esim. nukkumalla ja syömällä hyvin. Tekemällä mielekästä tekemistä, harrastaa liikuntaa ja nähdä kavereita.
Hyvä koulutus
  • Hyvä koulutus on kaikkien oikeus. Jokaisen pitäisi saada itse valita opiskelupaikkansa. Hyvällä koulutuksella on tulevaisuudessa mahdollisuuksia vaikka mihin.
Sukupuolten tasa-arvo
  • Kaikkialla sukupuolten väliset tasa-arvot eivät ole samanlaisia. Myös edelleen joissain maissa miehet ovat korkeammassa asemassa kuinnaiset. Voit auttaa osallistumalla, vaikka erilaisiin hankkeisiin.
Puhdas vesi ja sanitaatio
  • Suomessa on ihan normaalia saada puhdasta juomavettä esim. hanasta. Mutta kaikkialla se ei ole mahdollista. Köyhimmissä maissa ei välttämättä olemahdollisuuta saada puhdasta vettä. Siksi heidän joilla on mahdollisuus, pitäisi auttaa heitä jotka eivät itse pysty asiaan vaikuttamaan. Esimerkiki voimme lahjoittaa rahaa, vettä tai muita tavaroita köyhimmille ihmisille.
Eriarvoisuuden vähentäminen
  • Maailma ei vielä ole sellainen paikka, jossa eriarvoisuutta ei olisi. Jokainen voi omalla toiminnallaan puuttua sellaisiin tilanteisiin missä huomaa jonkun olevan eriarvoisempi kuin toinen. Itse yritän parhaani mukaan puuttua tälläisiin tilanteisiin.
Vastuulista kuluttamista
  • Itse suosin käytettyjä tavaroita ja vaatteita. Kuitenkin joskus erehdyn ostamaan tavaroita mitä en loppujen lopuksi tarvitse. Kierrätän vaatteitani joita en itseenää käytä.
Ilmastotekoja
  • Itse tähän pystyn vaikutamaan esim. kierrättämällä, suosimalla kotimaista ja tarkkailemalla omaa hiilijalanjälkeäni.
Sitran elämäntapatesti


Tulokseni



Mielestäni ei. Kierrätän ja suosin kotimaista mutta vastuuta voisi aina otaa hieman lisää. Henkilökohtaisesti voisin olla parempi käyttämään sähköä ja sammuttaa aina ylimääräiset valot.

Miten kehittäisin omaa toimintaani kestävämpään suuntaan?

  • Kierrättämällä vielä paremmin
  • Säästämällä vettä
  • Olla tuhlaamatta sähköä
  • Syömällä enemmän kasviksia
  • Suosimalla vielä enemmän kotimaisia tuotteita


Etsi 10 eri tuotteesta ympäristömerkkejä ja selitä mitä ne tarkoittavat


Flying Tigerissa ei ole kuin 1 ympäristömerkki, FSC

FSC = Vastuullisen metsänhoidon yhdistys, riippumaton, voittoa tavoittelematon järjestö. Edistää Suomessa FSC-sertifiointia.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pinterestin käyttöohje

 Pinterestin käyttöohje Luo käyttäjätili Täytä vaadittavat tiedot Kirjauduttua sisälle, voit hakea kvia eri hakusanoilla Voit luoda pinteres...